Showing posts with label Class-6th Answers. Show all posts
Showing posts with label Class-6th Answers. Show all posts

Wednesday, February 19, 2020

Class 6 - L17 - Little Drops of Water

17. Little Drops of Water

Word Meanings

Grain (ग्रेन) = अनाज या अन्न का दाना

Sand (सैंड) = रेत

Mighty (माइटी) = बहुत ताकतवर, महाशक्तिशाली  

Ocean (ओसियन) = सागर

Pleasant (प्लीजेंट) = सुखद

Deeds (डीड्स) = कार्य

Kindness (काइंडनेस) = दयालुता  

Earth (अर्थ) = पृथ्वी – हमारा ग्रह

Eden (ईडन) = बाइबिल के अनुसार स्वर्ग में स्थित उद्यान

Heaven (हेवन) = स्वर्ग 


Reading Comprehension
1. What is the mighty ocean made of?
Answer - The mighty ocean is made of the little drops of water.

2. What is the pleasant land made of?
Answer - The pleasant land made of the little grains of sand.

3. What can make our earth an Eden?
Answer - Little deed of kindness and little words of love make our earth an Eden.

4. What has been compared with the earth?
Answer - The Eden has been compared with the earth.

Vocabulary
Word building cubes
Some letters are given in the centre. Write the words that end with these letters in the blank cubes.


Grammar
A.  Make sentences from the table:



 Answers - 
1. Little drops of water make the mighty ocean.
2. Small bricks make a big house.
3. A number of flowers make a garland.
4. Little grains of sand make the large desert.
5. 60 seconds make a minute.
6. 100 paise make a rupee.
7. Small blades of grass make the bird’s nest.

B. Use the following in sentences:
Loaves of bread / a bunch of keys / a fleet of ships / a herd of cows
Sentences –

1.  The baker had a lot of loaves of bread.
2.  The hotel manager has a bunch of keys.
3.  The merchant has a fleet of ships.
4.  The rich farmer has a herd of cows.

© 2020, Anupam Agrawal and the CG-SCERT

Class 6 - L16- Women For Trees

16. Women for Trees

Word Meaning

Block (ब्लॉक) = विकासखंड  

District (डिस्ट्रिक्ट) = जिला

State (स्टेट) = राज्य

Deforested (डिफ़ॉरेस्टेड) = जंगलों की कटाई या नष्ट होना

Dense (डेंस) = घना  

Discussion (डिस्कशन) = विचार-विमर्श

Evident (एविडेंट) = स्पष्ट, साफ़ दिखाई देने वाला

Shrink (श्रिंक) = सिकुड़ना

Insensitive (इनसेंसिटिव) = असंवेदनशील

Stump (स्टंप) = ठूँठ (पेड़ के कटने के बाद बचा हुआ तने का निचला हिस्सा)

Protect (प्रोटेक्ट) = सुरक्षा करना

Grazing (ग्रेज़िंग) = (घास) चराई

Trench (ट्रेंच) = खाई

Poacher (पोचर) = अवैध शिकारी

Timber (टिम्बर) = इमारती लकड़ी

Sprout (स्प्रोउट) = अंकुरित होना, विकसित होना  

Outskirt (आउटस्कर्ट) = सीमावर्ती क्षेत्र, किसी स्थान का बाहरी क्षेत्र

Twig (ट्विग) = टहनी  

Biodiversity (बायोडाइवर्सिटी) = जैव-विविधता

Initiative (इनिशिएटिव) = पहल

Inspire (इंस्पायर) = प्रेरित करना

Oppose (अपोज़) = विरोध करना 

A. Answer the following questions:
1. Where is Bhalapur situated?
Answer – Bhalapur village is situated nearly 84 kilometers from the block office of Mohla in the Rajnandagaon district of Chhattisgarh.



2. Who were the members of the Mahila Mandal of Bhalapur?
Answer – The women of Bhalapur, largly dalits and adivasis, were the members of the Mahila Mandal of Bhalapur.

3. What was the greatest problem that the women faced?
Answer – The greatest problem that the women faced was collecting fire wood.

4. Why was the village forest shrinking?
Answer – The village forest was shrinking because some insensitive and greedy people were cutting trees rapidly.

5. What did the women do to protect the forest from grazing animals?
Answer – The women dug deep trenches all around the deforested area to protect the forest from grazing animals.

6. What is the result of the efforts made by the women of Bhalapur?
Answer – The deforested area converted into a dense forest on the outskirts of the village. The problem of collecting fire wood was solved and the biodiversity are the result of the efforts made by the women of Bhalapur.

B. Write True/False in the boxes:
1. The Mahila Mandal was formed in the year 1998. (False)
2. We should be thankful to the insensitive people who fell trees. (False)    
3. Now the women cut the trees for fuel and wood. (False)
4. The women dug trenches around the forest. (True)
5. Other people of Bhalapur also tried to do what the women of the village did. (True)
6. The women of Mahila Mandal were united. (True)
7. The women had to work hard to protect the forest. (True)
8. The women had to protect the trees against animals only. (False)

Vocabulary
A. Match the words with the pictures:


B. Arrange the letters to make words related with the given words:
  
1
wood
timber
stick
log
twig
(mbreti)
(tcisk)
(glo)
(gtwi)
2
fuel
burn
wood
gas
petrol
(rbun)
(wdoo)
(sga)
(rtpole)
3
sprout
grow
begin
germinate

(rgwo)
(ngbei)
(enrgmitae)


© 2020, Anupam Agrawal and the CG-SCERT

Tuesday, February 18, 2020

Class 6 - L15 - A Nickel's Worth of Fun

15. A Nickel’s Worth of Fun

Word Meanings

Nickel (निकल) = अमेरिका और कनाडा में 5 सेंट (वहाँ का पैसा) का सिक्का

Present (प्रेजेंट) = उपहार

Breath (ब्रेथ) = साँस

Laugh (लाफ) = हँसना

Dime (डाइम) = अमेरिका और कनाडा में 10 सेंट ((वहाँ का पैसा) का सिक्का

Cost (कॉस्ट) = लागत, कीमत   

Sign (साइन) = संकेत

Marked down (मार्क्ड डाउन) = कम कीमत पर

Crushed (क्रश्ड) = मसला हुआ या दबा हुआ

Loaf (लोफ) = पाव-रोटी

Lake (लेक) = झील

Crowd (क्राउड) = भीड़ 

Reading Comprehension

Answer the following questions:
1. Who found a nickel?
Answer – Jerry found a nickel.

2. Who were Jerry and Bruce?
Answer – Jerry and Bruce were friends.

3. What did Jerry want to do for his little sister?
Answer – Jerry wanted to buy a birthday present for his little sister with the nickel that he found.

4. Why did his friend laugh at him?
Answer – His friend laughed at him because Jerry said that now he could buy a birthday present for his little sister with the nickel. Bruce told that a nickel was not worth much to buy a present.

5. Why couldn’t Jerry buy a gift for his sister from the toy store & the dime store?
Answer – Jerry couldn’t buy a gift for sister from the toy store and the dime store because everything cost more than a nickel.

6. What did he decide to buy for his sister on her birthday?
Answer – He decided to buy a crushed loaf of bread for his sister on her birthday.

7. Did his sister accept the gift?
Answer – Yes, his sister accepted the gift.

8. What did Sally do with the gift?
Answer – Sally took some bread and broke it into little bits. She began to throw them into the water to feed the ducks.

9. Pick out the sentence that shows that Jerry and his sister knew the ducks?
Answer – The sentence that shows that Jerry and his sister knew the ducks is “She could not remember ever before having so much bread to feed the ducks.”

10. Do you think Jerry was clever enough to buy a loaf as a gift? Why?
Answer – Yes, Jerry was clever enough to buy a loaf as a gift. With just a nickel he bought a special gift for her sister which she liked so much.

Vocabulary
1. Complete the following web with the names of some gifts that one may receive or give on a birthday.

2. Make a list of the things you want to buy from the shops given in the columns.

Toy shop
Fruit shop
Stationery shop
Car – Truck - Plane
Mango
Book
Doll – Doll House
Orange
Notebook
Bat-Ball Set
Grape
Pen-Pencil
Board Games
Apple
Geometry Box
Building Set
Banana
Colouring Set

3. Complete the following phrases by choosing suitable words from the box. You can use the words with more phrases than one.
butter, soap, sugar, cloth, paper, water, juice, ink,
cake, ice, milk, biscuits , toffees, chalk, chocolate.

A sheet of paper.
A piece of paper, chalk, cloth, cake.
A drop of water, milk, juice.
A bar of soap, chocolate.
A tin of milk.
A cake of soap, cake.
A slice of bread, cake, butter.
A cube of sugar, ice.
A packet of biscuits, toffees, chocolates.
A lump of sugar, toffees.
A bottle of ink, water, milk, juice.

Grammar
Separate the words given in the box in the previous exercise into the following columns.
Things we can count
Things we can’t count
soap
cloth
paper
cake
biscuits
toffees
chalk
chocolate
butter
sugar
water
juice
ink
ice
milk

Note: The things which we can count are called countable nouns. The things which we cannot count are called uncountable nouns.
© Anupam Agrawal and the CG-SCERT