Showing posts with label Class- 5 Answers. Show all posts
Showing posts with label Class- 5 Answers. Show all posts

Monday, June 17, 2024

CLASS 5 - LESSON 5 - AT THE PLATFORM

 LESSON - 5

AT THE PLATFORM

 

I. New words (नए शब्द और उनके हिंदी में अर्थ)

Station (स्टेशन) = स्टेशन (जहाँ गाड़ियाँ सवारियों को उतारने और चढ़ाने के लिए रूकती हैं)

Hungry (हंग्री) = भूखा

Clean (क्लीन) = साफ़

Dirt (डर्ट) = गन्दगी, धुल-मिट्टी 

Dropped (ड्रॉप्ड) = गिरा दिया (गिराना का भूतकाल)

Heavy (हैवी) = भारी

Please (प्लीज) = कृपया (निवेदन)

Sad (सैड) = दुखी

 

II. Read and write (पढ़िए और लिखिए)

Answer these questions: (इन प्रश्नों के उत्तर दीजिये)

(1) Who is arriving by the train?

Answer – Lata is arriving by the train.

(2) When is Lata’s train coming?

Answer -  Lata’s train is coming at 10 o’clock.

(3) Why is the food on the platform not clean?

Answer – The food is not covered. It has dirt and flies.

(4) How does Sneha help Lata?

Answer – Sneha helps Lata by lifting her heavy bag.

 

III. Say aloud (जोर से बोलिए )

Balloon = बलून

Goes = गोज

Village = विलेज

Orange = ऑरेंज

Bought = बॉट

Today = टुडे

(कक्षा में जोर से उच्चारण करिये)

 

IV. Let’s talk (आइये बातें करें)

1. Have you ever seen a railway platform?

Answer – Yes, I have seen a railway platform.

OR No, I have not seen a railway platform.

2. What different sounds do you hear there?

Answer – I hear many different sounds like train whistle, announcement, hawkers selling, people talking etc.

3. Recall and repeat the railway announcement if you ever heard.

Answer – For kind attention of passengers, train number 1234 is coming on platform number 1.

V. Vocabulary (शब्दज्ञान)

(A) Complete the sentences with the help of the given words :

hungry, dirt, station, platform

We reached the railway station. We did not have to wait long for the train. It reached the platform just after 10 minutes. I wanted to eat something because I was hungry. So my Papa bought some fruits. He washed them and said, "Now the fruits are free from dirt and flies and you can eat them." We enjoyed the fruits and the journey.



(B) Fill in the blanks with must, is, are, have, has, doesn’t :

Tripti is hungry. There are samosas to eat but Tara doesn’t want to eat them. Geeta has idlis in her tiffin box. She said,”We have to eat clean food only.”




Friday, November 12, 2021

CLASS 5 - LESSON 4 - CATS

 LESSON - 4

CATS

I. New words (नए शब्द और उनके हिंदी में अर्थ)

Ledge (लेज) = किनारा, उभरा हुआ हिस्सा 

Edge (एज) = किनारा, कोना

Drawer (ड्राअर)= दराज

Fitted (फिटेड) = युक्त, लगा हुआ

Cupboard (कपबोर्ड) = अलमारी

Empty (एम्पटी) =खाली

Cardboard (कार्डबोर्ड) = गत्ता

Sleep (स्लीप) =सोना

Chair (चेयर) = कुर्सी

Middle (मिडिल)= बीच का

Open (ओपन) = खुला

Lap (लैप)= गोद

Anywhere (एनीव्हेयर) = कहीं भी  

 

II. Read and write (पढ़िए और लिखिए)

(A) Answer these questions: (इन प्रश्नों के उत्तर दीजिये)

1. Name the places where cats sleep?

Answer – The cats sleep anywhere. They sleep on table, chair, piano, drawer, shoe, box, cupboard etc.

2. Write down the names of things in the poem.

Answer – Table, chair, piano, window, drawer, shoe, cardboard box, cupboard, frocks.

3. Write three sentences about cat's.

Answer –

  • ·       Cat is a pet animal.
  • ·       Cat loves to drink milk.
  • ·       Cat eats mouse.
  • ·       Cat sleeps anywhere.

 

III. Say aloud (जोर से बोलिए)

piano, window- ledge, edge, drawer, empty, fitted, cupboard, anywhere

(कक्षा में जोर से उच्चारण करिये. उच्चारण और अर्थ के लिए ऊपर देखें.)

 

IV. Let’s talk (आइये बातें करें)

1. Do you have any pet animal in your house?

Answer – Yes, I have a pet animal in my house.

2. If yes, name the pet animal. What does it eat?

Answer – I have a pet rabbit. It eats carrot.

3. Where does it sleep?

Answer – It sleeps in my room.

 

VI. Vocabulary (शब्दज्ञान)

(A) Fill in the blanks with suitable words:

(उचित शब्द का प्रयोग कर रिक्त स्थान पूर्ण करें.)

(cupboard, edge, empty, fits, drawer)

1. You have put the glass of water on the edge of table. It may fall down and break into pieces.

2. Please open the drawer in the table. Do you find any pen in it?

3. No, I don’t. There is nothing in it. It is empty.

4. Where is the cupboard. I want to put this box there.

5. The size of the box fits well in the cupboard.



 

© Anupam Agrawal

CLASS 5 - LESSON 3 - THE FISH AND THE DUCK

 LESSON - 3

THE FISH AND THE DUCK

I. New words (नए शब्द और उनके हिंदी में अर्थ)

Push (पुश) = धकेलना

Shore (शोर) = समुद्र तट  

Sheep (शीप) = भेड़

Sea (सी) = समुद्र

Seek (सीक) = खोजना

Sell (सेल) = बेचना

Earthworm (अर्थवार्म) = केंचुआ  

shell (शेल) = शंख

Merrily (मेरीली) = प्रसन्नतापूर्वक  

Juicy (जूसी) = रसदार

Trap (ट्रैप) = जाल

Hook (हुक) = काँटा, कुंदा  

Laugh (लाफ) = हँसी, हँसना

Paddled (पैडल्ड) = तैरते हुए आया  

Clever (क्लेवर) = चतुर

 

II. Read and write (पढ़िए और लिखिए)

(A) Answer these questions: (इन प्रश्नों के उत्तर दीजिये)

1. What was Sumit doing?

Answer – Sumit was fishing.

2. What was Bambi doing?

Answer – Bambi was swimming with her friends.

3. What did Bambi put on the hook?

Answer – Bambi put a King Shell on the hook.

4. Why was Sumit unhappy?

Answer – Sumit was unhappy because he could not catch any fish.

5. What did Ducky Duck really want?

Answer – Ducky Duck wanted to eat Bambi.

OR

Ducky Duck wanted to make friendship with Bambi.

 

(B) Who said: (किसने कहा)

“What a tasty trap”.

Answer – Bambi

"It is a king shell not a fish. How unlucky I am!”

Answer – Sumit

"You are very clever Bambi. Come, be my friend.”

Answer – Ducky Duck

"But I think I am too young to play with you."

Answer – Bambi

 

III. Say aloud (जोर से बोलिए)

merrily, shore, juicy, earthworm, paddled, shell

(कक्षा में जोर से उच्चारण करिये)

 

IV. Listen and repeat (सुनिये और दोहराईये)

sea (सी = समुद्र) – she (शी = वह - लड़की के लिए)

sell (सेल = बेचना) – shell (शेल = शंख)

sore (सोर = पीड़ादायक) = – shore (शोर = समुद्र तट)

sit (सिट = बैठना) – shit (शिट = गन्दा)

 

V. Let’s talk (आइये बातें करें)

(A) Twist your tongue:

She sells sea shells on the sea shore.

(शी सेल्स सी शेल्स ऑन द सी शोर.)

(अनुवाद - वह समुद्र तट पर समुद्री शंख बेचती है.)

Note : The teacher will help the learners pronounce the words correctly.

he Fish and the Duck

(B) 1. Was Bambi clever? How can you say that?

Answer – Yes, Bambi was clever. She fooled Sumit and saved her friends.

2. Did the duck really want her to be his friend?

Answer – No, I don’t think that the duck really wanted to be her friend. She wanted to eat her.

3. What would have happened if Bambi had gone to play with the duck?

Answer – The duck would have eaten Bambi.

 

VI. Vocabulary (शब्दज्ञान)

(A) Find the correct antonyms from the bracket and write them.

(over, near, push, bottom, young)

1.

Top (टॉप = ऊपरी हिस्सा)

Bottom (बॉटम = निचला हिस्सा)

2.

Under (अंडर= नीचे)

Over (ओवर= ऊपर)

3.

Far (फार = दूर)

Near (नियर = पास)

4.

Old (ओल्ड = बुजुर्ग)

Young (यंग = युवा, जवान)

5.

Pull (पुल= खींचना)

Push (पुश = धकेलना)

 

 (B) Movement of animals:

(swim, fly, crawl, flutter, climb)

1.

Snail

Crawl

2.

Fish

Swim

3.

Birds

Fly

4.

Monkey

Climb

5.

Butterflies

Flutter

 

VII. Structures in context (बनावट या रचना सन्दर्भ)

(A) Sort out all proper and common nouns from the lesson and write them in the table.

Proper Noun

Common Noun

Bambi

Sumit

King Shell

Ducky Duck

 

 

Fish

Friends

Shore

Earthworm

Shell

Hook

Friend

Home

 

 (B) Look at the examples and make exclamatory sentences:

I am very unlucky.

He is very clever.

This is a beautiful painting.

You are very smart.

They are very strong.

The book is very interesting.

How unlucky I am!

How clever he is!

How beautiful painting this is!

How smart you are!

How strong they are!

How interesting the book is!

 

IX. Fun time (मस्ती का समय)

(A) Look at the picture and write about the activities you see in it.

(Classroom Activity. Help and encourage the students to say few sentences about the activities being done in the pictures)

 

X. Activity – Word chain (गतिविधि – शब्द श्रृंखला)

(Classroom Activity. Help and encourage the students to add new words to the chain.)

 © Anupam Agrawal